Základní umělecká škola Kynšperk nad Ohří

16.01.2018

zpět

Žáci ZUŠ v Americe

KYNŠPERK V AMERICE

               Prostřednictvím MDO Cheb pod vedením pana dirigenta Jiřího Smitka, se skutečně žáci ZUŠ Kynšperk nad Ohří (nyní již absolventi), ocitli ve slunné Kalifornii, kde se jako členové MDO Cheb účastnili světové soutěže show bandů. Nejen zlaté pásmo, ve kterém jsme se umístili, bylo odměnou za práci na pravidelných zkouškách, ale také nové zkušenosti při poznávání života na jiném kontinentu všechny obohatily. A právě poznání a nové zkušenosti já osobně považuji za velké bohatství a dar, který prostřednictvím aktivní činnosti v chebském orchestru mohu nabídnout nejen svým vlastním dětem, ale i žákům ZUŠ Kynšperk nad Ohří, kde již 28 let pracuji.

               Chtěla bych všem rodičům, kteří váhají nad přihlášením svých dětí do ZUŠ s myšlenkou: „ k čemu bude dceři (synovi) klarinet, trubka, pozoun nebo tuba“ říci: „ Vězte, že hlavně k tomu, aby se naučili zvládat příjemným způsobem povinnosti, řád a odpovědnost k sobě i druhým a naučili se i kolegialitě a komunikativnosti s vrstevníky i autoritami. Také zlepšení jemné motoriky a soustředění potřebné při hře na nástroj jsou vlastnostmi, pro budoucí život nepostradatelnými, a pro každého je výhrou, seznámí-li se s nimi již v raném věku a ne až při prvním průšvihu v pubertě či první kolizi v zaměstnání.

               K tomu všemu slouží výuka v uměleckých školách, kde hudební nástroj, výtvarná technika či nácvik přednesu jsou výbornými prostředky k získání zkušeností, o které se mohou žáci opřít v budoucím životě.

               Můj syn Tomáš studuje na VŠ biologii a moc mě potěšilo, když mi oznámil: „ Jsem rád, že jsem chodil k paní učitelce Medvecké na výtvarku, protože jsem uměl nakreslit to, co jsem viděl v mikroskopu. Díky výuce hry na baryton a pozoun se mohl časem podívat s orchestrem do Malajsie a Číny a má dcera Lucie, také absolventka ZUŠ spolu s Lucií Nekvapilovou a Veronikou Štochlovou se nedávno vrátily z Ameriky.

               Vězte, že na popisované zkušenosti jsem čekala téměř dvacet let, proto buďte i vy trpěliví a předvídaví s očekáváním pozitivních výsledků u vašich dětí, ale hlavně DEJTE JIM ŠANCI VČAS!

Lenka Knoblochová - učitelka ZUŠ Kynšperk nad Ohří